Informatikforståelse bør integreres i undervisningen på alle uddannelser og fag på de merkantile ungdomsuddannelser, så eleverne på et demokratisk og bæredygtigt grundlag kan forstå, påvirke og innovere informatik i forhold til det enkelte individ, virksomhederne og samfundet. Undervisningen bør endvidere give eleverne grundlag for overvejelse om mulig efter- eller videreuddannelse inden for STEM-området.
Teknologiforståelse er grundskolens fagbetegnelse for at danne og uddanne eleverne til at deltage som aktive, kritiske og demokratiske borgere i et samfund præget af øget digitalisering. På ungdomsuddannelserne er der i stedet tale om fagene Erhvervsinformatik og Informatik B på de erhvervsfaglige uddannelser og Informatik/Kommunikation og IT A på de gymnasiale uddannelser. Det giver derfor mening at anvende fællesbetegnelsen informatikforståelse for indsatsen på ungdomsuddannelserne.
Danske SMV’er (virksomheder med færre end 250 ansatte) er generelt ikke ret langt med at digitalisere deres virksomhed[1]. De mangler støtte til digital procesoptimering, der ofte omfatter arbejdsopgaver, som merkantilt personale er involveret i[2]. Der er behov for grundlæggende forståelse i SMV’erne for betydningen af digital innovation af arbejdsprocesser, og hvordan mulige digitale løsninger kan konkretiseres[3]. Hvis SMV’erne skal løfte denne opgave, er det afgørende, at de nye medarbejdere allerede ved ansættelsen har en sådan informatikforståelse, at de kan bidrage til transformationen.
Erhvervsfaglige grundfunktioner er ofte algoritmiske
81% af eleverne fra de merkantile erhvervsuddannelser i Danmark blev i perioden 2016-20 ansat i virksomheder med færre end 500 ansatte, herunder 71% med færre end 200 ansatte[4].
Basale merkantile arbejdsopgaver udføres i mange tilfælde efter procedurer eller i form af processer, der gentages i forskellige udformninger afhængigt af opgaven. Sådanne arbejdsopgaver kan forstås og beskrives med algoritmer. Algoritmeforståelse er et grundelement i informatikforståelse og danner dermed en naturlig kobling til digitalisering i virksomhederne.
Medarbejderne på det niveau, som erhvervsuddannelserne retter sig imod, skal kunne bidrage med analytiske kompetencer og helhedsforståelse, og medarbejderne skal være i stand til at kvalitetssikre deres egne digitale arbejdsprocesser. Desuden skal de kunne tænke kreativt og indgå i innovationsprocesser i forhold til deres opgaver[5].
Det er således yderst relevant at styrke de merkantile elevers (EUD/EUX) informatikforståelse med sigte på SMV’ernes digitale transformation.
Informatik, klimaudfordringer og bæredygtighed i virksomhederne
Handelsgymnasiets (HHX) formål er bl.a. at forberede eleverne til videregående uddannelse. Kun omkring 10% af de færdiguddannede HHX’ere vælger at tage en videregående uddannelse inden for STEM-området[6]. Informatik er en del af STEM – både som selvstændigt fagområde og som redskab i mange STEM-fag. Men flere elever fra handelsgymnasiet skal vælge dette område, hvis de færdiguddannede skal bidrage til den digitale transformation af danske virksomheder og til digitale løsninger af klimaudfordringer og understøttelse af bæredygtige initiativer.
SMV’erne efterspørger især digitale specialistkompetencer i kombination med videregående merkantile kompetencer på de niveauer, som HHX’er med en videreuddannelse vil være relevante i. Både med henblik på at kunne analysere og definere informatikbehov, til at kunne koble digitalsering og forretning og for at kunne lede projekter vedr. implementering af it-systemer[7].
Der er derfor al mulig grund til at styrke elevernes STEM-kompetencer og -interesse på HHX, så flere vælger videregående uddannelser på området eller kobler deres mere traditionelle studievalg med informatikforståelse.
Undervisningen skal være tværfaglig
Det er vigtigt, at informatik ikke bliver et afgrænset fag adskilt fra den øvrige undervisning, men at faget bidrager med kompetencer, der kan anvendes tværfagligt, så elevernes informatikforståelse kan udfolde sig i de øvrige faglige sammenhænge og fag på tværs og i hele uddannelsen.
Behov for efteruddannelse af lærerne
En af forudsætningerne for en potentiel opprioritering af informatikforståelse på ungdomsuddannelserne er, at eleverne møder undervisere, der kan give god og inspirerende undervisning i informatikforståelse integreret i alle fag. Det er derfor på høje tid at igangsætte lærernes efteruddannelse på området.
Michael Lund-Larsen
Centerchef
eVidenCenter, Det Nationale Videncenter for e-læring
[1] Succesfuld digital transformation i SMV’er, REG LAB Delrapport 1, 2018
[2] Redegørelse om Danmarks digitale vækst 2016 og 2017, Erhvervsministeriet, 2017
[3] SMV-guide, Dansk IT, 2019
[4] Nøgletal for aftagervirksomhedernes tilfredshed, Uddannelsesstatistik.dk (opererer ikke med SMV-grænsen på 250 ansatte)
[5] Succesfuld digital transformation i SMV’er, REG LAB Delrapport 2, 2018
[6] De erhvervsgymnasiale elevers videre uddannelse, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, 2021
[7] Succesfuld digital transformation i SMV’er, REG LAB Delrapport 2, 2018